top of page

Romatoid Artritli Hastalarda Grip Aşısı Nasıl Uygulanmalı


RA'lı hastaların bir kısmı hastalıkları ve kullandıkları immünosüpresif ilaçlar dolayısıyla enfeksiyonlara daha kolay yakalanabilyorlar. Bu nedenle genellikle bu hastaların önlenebilir hastalıklar açısından aşı olması tavsiye edilmektedir. Ancak metotreksat (MTX) gibi ilaçların, zatürre ve grip aşısına karşı antikor yanıtını, dolayısıyla koruyuculuğu azalttığı biliniyor.

Annals of Rheumatic Diseases dergisinin Mayıs ayında yayınlanan bir araştırmada 199 hastaya üç-değerli grip aşısı (H1N1, H3N2 and B-Yamagata) yapılmış. Aşılama sırasında hastalarda MTX kullanımı için dört farklı strateji izlenmiş. Bir grup hastalar MTX almaya devam etmiş (Grup 1); bir kısmnda aşıdan dört hafta önce MTX kesilip aşıdan sonra tekrar başlanmış (Grup 2); bir grup hastada MTX aşıdan 2 hafta önce kesilip, aşıdan 2 hafta sonra başlanmış (Grup 3) ve nihayet bir grup hastada , aşı yapıldıktan sonra 4 hafta süre ile MTX kullanımına ara verilmiş. Araştrmanın birinci hedefi bu gruplar arasında 4. haftadaki yeterli antikor yanıtı (>4 misli yükselme) geliştiren hasta oranlarına bakılmış.

En iyi yüksek yeterli antikor yanıt oranı MTX'i aşıdan 2 hafta önce kesip, aşıdan 2 hafta sonra başlayan hastalarda görülmüş (Tablo 1). Ancak bu grupta alevlenme oranı ilacı kesmeyen hastalara göre daha yüksekmiş, ama arada istatistiksel fark bulunmamış.

Bu sonuçlara göre daha iyi antikor yanıtı görülen strateji ile, ilacı hiç kesmeyen hastalara göre influenza enfeksiyonun ne kadar azalacağını söylemek mümkün değil, bunun için yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.

252 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글


bottom of page