top of page

Coronavirüs Pandemisi Sırasında İbuprofen ve Diğer Non-steroid Anti-iflamatuar İlaçlar Kesilmeli mi?

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2020

Halk arasında ağrı kesici diye bilinen non-steroid anti-inflamatuar ilaçların (NSAİİ) COVID-19 enfeksiyonunu kötüleştirdiği konusunda hiç bir bilimsel kanıt olmadığı Amerikan Romatoloji Birliği ve Avrupa İlaç Ajansı gibi diğer birçok ilgili kuruluş tarafından açıklandı.Bu nedenle halihazırda ibuprofen veya başka bir NSAİİ kullanan hastaların ilaçlarını kesmelerine gerek yok. Ancak COVID enfeksiyonu açısından şüpheli semptomları olan hastalar doktorlarına danışarak ilaca ara verebilirler diye düşünüyorum.

Bu tartışmaların nedenini anlatan ScienceAlert sitesinden alıntı bir haber: https://www.sciencealert.com/who-recommends-to-avoid-taking-ibuprofen-for-covid-19-symptoms

18 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 semptomları olan kişilerin anti-inflamatuar bir ilaç olan ibuprofeni almaktan kaçınmasını tavsiye ettiğini açıkladı, ancak organizasyon hemen ertesi günü, kanıt eksikliğine vurgu yaparak daha önceki tavsiyesini geri çekti.

Fransız yetkililer antienflamatuar ilaçların virüsün etkilerini kötüleştirebileceği konusundaki uyarısından sonra Dünya Sağlık Örgütü Salı günü (18 Mart) COVID-19 semptomları olan kişilerin ibuprofen almaktan kaçınmasını önermişti.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran'ın uyarısı, Lancet tıp dergisinde ibuprofen gibi antienflamatuar ilaçlar tarafından arttırılan bir enzimin COVID-19 enfeksiyonlarını kolaylaştırabildiğini ve bu nedenle kötüleştirebileceğini ileri süren yeni bir çalışmanın ardından geldi.

Çalışmayla ilgili olarak DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier Cenevre'deki gazetecilere BM sağlık kuruluşunun uzmanlarının "daha fazla rehberlik sağlamak için bunu araştırdıklarını" söyledi.

"Bu sıralar, daha çok parasetamol kullanmanızı öneririz. İbuprofen, sağlık uzmanları tarafından reçete edilmedikçe kendi kendinize bu ilacı kullanmayın. Bu önemlidir."diye ekledi.

DSÖ sözcüsünün bu açıklaması, ibuprofen ve benzeri anti-enflamatuar ilaçların kullanımının COVID-19 enfeksiyonlarında "ağırlaştırıcı bir faktör" olabileceğini belirten Fransız Sağlık bakanı Veran tarafından atılan bir tweet’ten sonra geldi. Veran "Ateş durumunda, parasetamol alın" diye yazmıştı.

Fransız bakan, halen anti-enflamatuar ilaçlarla tedavi edilen hastaların doktorlarından tavsiye istemesi gerektiğinin altını çizdi.

Parasetamol kesinlikle önerilen doza göre alınmalıdır, çünkü çok fazla karaciğere zarar verebilir.

Dünya çapında yaklaşık 190.000 kişiyi enfekte eden ve 7.800'den fazla kişiyi öldüren COVID-19 pandemisi, çoğu insanda hafif semptomlara neden olur, ancak pnömoniye ve bazı durumlarda çoklu organ yetmezliğine yol açabilecek ciddi hastalıklara yol açabilir.

Salgından önce bile Fransız yetkililer, Nurofen ve Advil gibi çeşitli markalar altında satılan ibuprofen ve diğer anti-enflamatuar ilaçlar ile ilişkili "enfeksiyöz komplikasyonlar" konusunda alarm verdiler.

Nurofen'i üreten İngiliz ilaç şirketi Reckitt Benckiser sözcüsü, bir e-posta açıklamasında şirketin yetkilisi " COVID-19 semptomlarını hafifletmek için ibuprofen dahil olmak üzere steroid ve steroidal olmayan anti-enflamatuar (NSAID'ler) ürünlerinin kullanımıyla ilgili endişelerin farkında olduğunu " söyledi

"Tüketici güvenliği bizim bir numaralı önceliğimizdir." Diyen sözcü, "ibuprofen, 30 yıldan fazla bir süredir viral hastalıklar da dahil olmak üzere kişisel bakım ateşi ve ağrı azaltıcı olarak güvenle kullanılan köklü bir ilaçtır. "

“Şu anda ibuprofenin reçetesizi kullanımını COVID-19'un şiddetlenmesi ile ilişkilendiren kanıtlanmış bilimsel bir kanıt olduğuna inanmıyoruz” dedi.

Sözcü, Reckitt Benckiser'ın bu konuda "DSÖ, EMA (Avrupa İlaç Ajansı) ve diğer yerel sağlık yetkilileriyle bağlantıya geçtiğini" ve böyle bir değerlendirmeyi takiben ürünlerimizin güvenli kullanımı için gerekli ek bilgileri veya rehberliği sağlayacağını söyledi. "

Sonuç olarak antinflamatuar ilaçların COVID-19 enfeksiyonuna veya başka bir enfeksiyona yakalanmaya karşı eğilim oluşturduğuna dair hiç bir kanıt yoktur.Ancak bugünlerde ateşli bir durum yaşadığınızda ve Coronavirus enfeksiyonu şüpheniz olursa ağrı kesici antiinflamatuar ilaçlarınızı kullanma konusunda mutlaka sizi takip eden hekiminizle görüşün.

400 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page