top of page

Yağmurlu havaların romatizmalı hastaların eklem ve bel ağrıları üzerine etkisi


Romatizmalı hastaların çoğu hava durumundaki değişikliklerin (nem, yağış durumu ve hava basıncı) eklem ve sırt/bel ağrılarını artırdığına inanmaktadır. Bu konuda yapılmış çok sayıda araştırma birbirinden farklı sonuca varmıştır; ancak bu çalışmalar az sayıda hasta ile yapılmış anket çalışmalarıdır.

Bu konu 13 Aralık 2017’de British Medical Journal dergisinde yayınlanan bir çalışmada da araştırılmıştır. Araştırmada Amerika’da Medicare sigorta sistemi kapsamındaki 65 yaşın üzerindeki 1.5 milyondan fazla hastanın genel dahiliye bölümüne yaptıkları 11.5 milyon başvuru incelenmiş ve yağmurlu ve yağmursuz günlerde romatoid artrit, osteoartrit, spondiloz, intervertebral disk hastalıkları, veya trauma ile ilgisiz hastalık tanısı olan hastaların eklem veya sırt/bel ağrısı nedeni ile genel dahiliye hekimine yaptıkları başvuruların o günkü tüm hekim başvurularına oranları karşılaştırılmıştır. Bu oran yağışlı günlerde %6.35, yağışsız günlerde ise %6.39 olarak hesaplanmıştır. Hastaların yakınmaları başladığı gün hemen randevu alamayabileceği ihtimaline karşı, yağmur yağan ve yağmayan haftalar da karşılaştırılmış ve yağışlı haftalarda bir artış gözlenmemiştir. Aynı analiz sadece romatoid artritli hastalar için yapıldığında da durum değişmemiştir.

Sonuç olarak bu çalışmanın sonuçları hava koşulları ile romatizmalı hastaların ağrıları arasında bir ilişki olmadığını göstermiştir. Daha önce yapılan çalışmalara göre çok fazla sayıda hastada yapılmış olması nedeniyle bu sonuçlar önemlidir. Hastaların doktor ofislerinde sıkça dile getirdiği ilişki muhtemelen hastaların bu konudaki inançlarına dayanan algıları ile ilgili olabilir. Öte yandan bu çalışmanın romatizmal ağrıların sadece yağışla ilişkisini araştırdığının altına çizmek gerekir. Havadaki nem oranı, hava basıncı ve hava sıcaklığı gibi fakörler için durum farklı olabilir.

518 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page